Øver på å øve

Ti fiskefartøy kurses og øves i forkant av årets storøvelse.

07.09.2021 Nyhetssaker Artikler

Den første uken i mai samlet ti fiskefartøy, to støttefartøy og ett kommandofartøy seg i farvannet rundt Gjesværstappan ved Nordkapp. 

Formål med samlingen – oljevernkurs samt øving i oljevern til storskalaøvelsen «Bivrost» som arrangeres i september.

Dobbelt så mange øvelser i Nord-Norge

Oljeinstallasjoners nærhet til land og de mange sårbare områdene i Nord, gjør at det gjennomføres flere oljevernøvelser i Nord-Norge enn ellers i landet.

Denne uken møttes nærmere 50 personell på fiskefartøy i NOFOs beredskapsflåte på Gjesvær for å delta på oljevernkurs med påfølgende øvelse.

- Begynnelse av mai er en god tid å foreta slike øvelser på, forteller Sturla Nilsen, rådgiver for kyst og strand i NOFO.

– Mange fiskere har tatt opp fiskekvoten, og de ser på øvelser med NOFO som et fint avbrekk. De synes oljevern er et interessant tema, og de synes det er viktig å bidra med beredskap i et område som i aller høyeste grad berører dem om noe skulle skje, utdyper Nilsen.

Alltid beredt

Beredskapsflåten av fiskefartøy inngår i NOFOs oljevernberedskap, og blir lønnet for å delta på årlige øvelser og utstyrstesting.

Utenfor Gjesvær skal de øve på slep av lenser og opptak av oljesøl, som under øvelsen simuleres med popcorn.

- Ved å trene på slep av lense får vi øvd på mange ting på én gang. De som er nye til oljevern får god erfaring i å kjøre i formasjoner, vi får øvd på samhandling mellom fartøyene, og vi får øvd mannskap på fiskebåtene og i NOFO på ledelse i oljevernaksjoner, forteller øvingsleder Nilsen.

Alle fartøy som deltar i denne øvelsen skal også delta i høstens store oljeverneventyr – Øvelse Bivrost, som arrangeres i september.

Klargjør til Øvelse Bivrost

Hvert år pleier NOFO å arrangere én storskalaøvelse, men på grunn av koronapandemien ble det ikke gjennomført øvelse i 2020. Høsten 2021 settes alle kluter inn for å arrangere en koronavennlig øvelse.

Sturla Nilsen kan forsikre at under øvelsen nå i mai også vil foregå under strenge koronatiltak.

- Denne uken er hvert fartøy en egen kohort. All kommunikasjon skjer over radio, og det blir ingen felles briefinger eller middager, forsikrer han.

 

Les mer om NOFOs oljevernøvelser:

 

Naturreservatet Gjesværstappan var bakteppet for øvelsen utenfor Nordkapp.