Godt fornøyd med øvelse Draugen

Kompetanseoverføring og god stemning preget årets største oljevernøvelse.

26.04.2023 Nyhetssaker Beste praksis

Øvelse Draugen ble avholdt 21. – 23. mars 2023, og tok utgangspunkt i tiltenkte hendelser på det OKEA-eide Draugen-feltet på Haltenbanken.

- Under denne øvelsen var det operatørselskapet OKEA som spilte hovedrollen. I aksjonsledelsen hadde de med seg beredskapsforeningen OFFB, og samarbeidet og kompetanseoverføringen mellom de to organisasjonene, samt oss i NOFO fungerte svært godt og har gitt gode resultater. Det forteller kommunikasjonsrådgiver i NOFO, Veronica Halvorsen.

NOFO stod for operasjonsledelse under øvelsen. De neste ukene skal NOFO samle erfaringer og evaluere øvelsen.

Øvingsscenariet startet i fase 3

En eventuell oljevernhendelse kan foregå over lang tid, og NOFOs øvelser tar utgangspunkt i forskjellige faser. Øvelse Draugens scenario starter i fase 3, én uke etter den tiltenkte hendelser. Øvingsscenariet sier at oljen har ligget på vann noen dager og driver nå mot land.

Dermed er det en hel rekke øvingslag, teknologier og taktikker som ble øvet. Alt fra store supplybåter og mindre oljeredningsfartøy som sjøsatte oljelenser og skimmere, til personell på land som skulle mobiliseres for å redusere oljepåslag. I tillegg ble det tatt i bruk droner og fly som både bistod i oljevernaksjonene, men også overvåket selve øvelsen. På land ble det hele koordinert fra OKEA sitt kontor i Kristiansund og NOFOs kontor på Forus.

Over 800 deltakere deltok i Øvelse Draugen. Deriblant fem interkommunale utvalg mot akutt forurensing lokalisert i Nordland og Troms og Finnmark.

På lag med været

- Været var på vår side, forteller Halvorsen. Mens noen fikk rene påskestemningen, var det ellers vanlig mars-vær andre steder.

- Fint vær gjør at øvelsen kan gå i sitt tiltenkte tempo, vi trenger ikke vente på væromslag og alle teknologier og taktikker kan tas i bruk, forteller hun.

Om det skal kalles teknologi eller taktikk er uklart, men 40 kubikkmeter usaltet popcorn ble også tatt i bruk under øvelsen. Popcornet skal simulere olje på havet, og har flere fordeler. Blant annet er det svært synlig slik at det er lett å se områder med «popcornsøl», det er mulig for innsatsstyker på land øve på sine oljeoppsamlere, og i tillegg er popcornet organisk avfall som kan spises av både fugl og fisk.

 

Den formelle sluttrapporten etter Øvelse Draugen vil foreligge i slutten av juni.


Oljevern IUA.jpg
Brann og Redning fra interkommunale utvalg øvde på land og på vann. 

 

Desktop øvelse.jpg
En oljevernøvelse krever også solid bemanning på land. 

 

Oljevern fly.jpgDet hele overvåkes fra NOFO og Kystverkets overvåkningsfly LN-KYV. Her ses Siem Pride som kjører oljelense med oljevernfartøyet Meredian.