Feirer 40 år med oljevern i verdensklasse

Gedigne kaker og rosende ord markerte starten for NOFOs 40-årsmarkering.

27.04.2018

I april1978 ble NOFO etablert, og i april 2018 startet feiringen for fullt. Først med kakefest under Barentshavkonferansen i Hammerfest. Deretter med åpent hus på hovedkontoret utenfor Stavanger.

Bakgrunnen for etableringen av NOFO var et spleiselag mellom oljeselskapene. I dag, 40 år senere, må modellen sies å være en suksess.
– Vi er stolte over at Norsk oljevern er i verdensklasse. Det kan vi kan takke myndighetene og operatørene for, sier administrerende direktør i NOFO, Leif J. Kvamme

Kakefest i Finnmark

NOFOs 40-årsmarkering startet for alvor i Finnmark der NOFO spanderte sjokoladekake til samtlige 350 deltakere  av Barentshavkonferansen.

Som alle jubilanter fikk også NOFO fyndord fra gjestene. Deriblant olje- og energiminister Terje Søviknes.

– Samarbeidet mellom NOFO og operatørene er et stjerneeksempel på hvordan et samarbeid skal fungere på norsk sokkel. Jeg føler meg veldig trygg på at oljevernberedskapen er solid, og NOFO er med på å sikre miljøet mot forurensning langs kysten. Det sa Søviknes til iFinnmark.no.

I følge iFinnmark.no fikk Søviknes støtte fra Administrerende direktør i Norsk Olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
– Jeg minner om at i løpet av 50 år ikke har kommet en dråpe olje på land. Det kan vi takke god oljevernberedskap for, sa Schjøtt-Pedersen fra talerstolen.

Åpent hus på Forus

40-års jubilanten inviterte også til fest hjemme i egen stue. Fredag 27. april ble venner og kjente, medlemmer og leverandører invitert på lunsj og kaker til hovedkontoret på Forus.

Gjennom de første 40 årene har NOFO gjennomført tusenvis av øvelser og kurset enda flere personer i oljevern og beredskapsledelse.
- Vi har drevet teknologiutvikling og bistått operatørselskaper med å lage planverk som er tilpasset både været, havområdet og oljetypene som finnes der oljefelter skal bygges, forteller Kvamme (avbildet).

For havets skyld

Det er med andre ord en sprek og moderne førtiåring som i disse dager feirer seg selv, men kanskje mest av alt sine medlemmer – operatørselskapene på norsk sokkel. Medlemmene har en aktiv rolle som pådriver av teknologiutvikling. Basert på behov og innspill fra bransjen har NOFO gjennom årene hatt flere bidrag for ny og forbedret teknologi.

Noen av nyvinningene som har blitt til med bidrag fra NOFO:

  • Utvikling av nye lenser for oljeoppsamling
  • Satellittovervåking av oljeflak
  • Testing av droner for å detektere partikler i luften rundt et oljeflak

- Mye har skjedd på 40 år, og i dag er NOFO blitt en foregangsorganisasjon for andre lands beredskapsorganisering, og vi har årlig flere delegasjoner på besøk som ønsker å lære mer om den norske modellen. Vi er i front når det gjelder beredskap, opplæring og teknologiutvikling i oljevernarbeid, og det er vi klare for å være i 40 år til, sier administrerende direktør i NOFO, Leif J. Kvamme.

-----

Kakebord for en 40-åring: