Norsk Oljevernforening For Operatørselskap
Norsk Oljevernforening For Operatørselskap

Gode forberedelser nøkkelen til gode øvelser

Det er NOFO-øvelse i Nordsjøen utenfor Stavanger, og besetningen på Møgsters supplybåt Stril Luna, redningsskøyta Kristian Gerhard Jebsen og NOFO-personell har hatt felles briefing og risk-assesment. 

Én time senere er to "quick-turns" gjennomført.

- Dette gikk så bra at jeg har lyst å ta én Quick-turn til, sier NOFOs innsatsleder sjø, Ove Pettersen på broa ombord på Stril Luna.
- Én Quick turn til, sier førstestyrmann Serine Andreassen over sambandet.
- Én quic-turn til, det er mottat, lyder det fra besetningen på redningsskøyta Kristian Gerhard Jebsen II.

Stril Luna og Kristian Gerhard Jebsen på NOFO-øvelse
FOTO: Både Stril Luna og Kristian Gerhard Jebsen inngår i NOFOs pool av fartøyer som hvert år øves og trenes i beredskapsøvelser. På bildet over øver de på quick-turns - en metode å kjøre frem og tilbake gjennom oljeflak for å samle sammen mest mulig olje dersom det skulle skje en uønsket hendelse.
 

Verdifull trening

Redningsskøyta Kristin Gerhard Jebsen drar en 400 meter lang lense i bue fra bak Stril Luna og frem langs styrbord side. Med en fart på mellom 0,7 og 0,9 knop er det tilnærmet sakte-TV å delta på en slik øvelse.

Etter tre timer og tre quick-turns, samt test av oljeskimmer er det tid for debrief på brua.


FOTO: Fra venstre, førstestyrmann Serine Andreassen, Innsatsleder Ove Pettersen og kaptein Kathrine Nistad på broen på Stril Luna. Supplybåten går vanligvis på oppdrag for Statoil, og er én av elleve bidrag Statoil har i NOFOs beredskapspool.

- Det er alltid kjekt på Stril Luna, for dere er godt forberedt. Det er nøkkelen. Det var god harmoni og god stemning her oppe på bruen, og mannskapet på Kristian Gerhard Jebsen skrøt av kommunikasjonen, forteller Ove Pettersen. Han er NOFOs innsatsleder på denne øvelsen og jobber til daglig med å koordinere øving og trening i oljevern og beredskap i Statoils enhet for Logistikk og Beredskap.

Pettersen får støtte av Ivar Grindeland, øvingsleder for NOFO.

- Dere kom litt for nært lensen på første quick-turn, men tok dere veldig raskt inn igjen på de neste gjennomgangene. Dere hadde god kontroll både oppe på brua og nede på dekk. Det var en sikker og bra gjennomført øvelse, konkluderer Grindeland.

-------
NOFO øvelser

Øvelsene gir besetningene på fartøyene verdifull trening og erfaring i håndtering og bruk av utstyr. Alt oljevernpersonell på baser og fartøy skal ha minimum en øvelse per år.

øvelse i oljevernberedskap med NOFO